Integritet på nätet

Publicerad 2017/08/17 av Hackad.se

Integritet på nätet

I takt med att vi kan sköta en allt större del av våra affärer online blir vi också mer utsatta, eftersom varje transaktion och varje hemsida där vi anger våra personuppgifter innebär att bedragare har möjlighet att komma åt oss. Det ska dock sägas att det är relativt ovanligt att man som privatperson råkar ut för allvarliga brott och det finns mycket man kan göra för att säkra sin identitet på nätet. Det är en av de saker som denna text kommer att handla om. Integritet på nätet kan dock även handla om rätten att förbli anonym i relation till stater och stora företag som Google och Facebook. Personuppgifter säljs på ett sätt som gör oss till handelsvaror och måltavlor för budskap och reklam som vi kanske helst hade velat slippa. Många kritiker menar att internet blir mer och mer centraliserat, efter att ha börjat som ett idealistiskt och decentraliserat nätverk.

Peter Sunde, känd som en av grundarna av Piratebay - världens största fildelningsnätverk, ser allvarligt på att internet inklusive alla uppgifter om oss själva som vi delar på sociala medier inte längre ägs av oss. Han är av den uppfattningen att även företag som erbjuder mycket användbara tjänster, som Spotify, får tillgång till för mycket information om våra åsikter och konsumtionsvanor. Det är något som kan användas till mycket mer än vi kanske vill tänka på. Vill man skydda sin anonymitet på nätet genom att använda den mer eller mindre anonyma valutan bitcoins vid transaktioner så anses man ofta vara lite skum. Samma sak gäller tjänster som gör så att vi kan surfa anonymt. Men det är något som sakta förändras. Anonymiseringstjänster blir vanligare och allt fler blir medvetna om att det kan ha stora fördelar att måna om sin integritet online.
Skydda dig mot brott

Det är viktigt att vara försiktig med identitetshandlingar online. Identitetsstöld kan i värsta fall innebära att obehöriga kommer åt bankkonton eller lyckas beställa produkter. Då handlar det ofta om säkerhetsluckor hos det företag som tillhandahåller en vara eller tjänst man köpt. En annan typ av försök till brott som i princip alla råkar ut för är så kallade scams. Ofta i form av massutskick som innehåller länkar till sidor med en skadlig kod som kan användas till att kontrollera våra datorer. E-postadresser ska ses som värdehandlingar och inte ges ut hur som helst. Särskilt inte om de kan kopplas till vårt namn.
Var försiktig, inte paranoid

Det är lätt att man fastnar i att se väldigt negativt på dem som vill åt våra personuppgifter för att kunna tjäna pengar på oss. Det faktum att vi får skräddarsydd reklam är dock inte enbart negativt och det finns inte särskilt många exempel på att privatpersoner råkar illa ut på grund av att företag har tillgång till personlig information. Oavsett hur man ser på sin integritet och vilket skydd man vill ha så finns det tjänster man kan använda sig av. Reaktionen mot centraliseringen är stark och det finns en mängd appar som till exempel gör så att du ta bort all oönskad reklam från din webbläsare när du surfar.