Hackare lurar säkerhetsexperter

Publicerad 2017/08/16 av Hackad.se

Hackare lurar säkerhetsexperter

Vi använder internet till mer och mer i dagens samhälle. Få människor går till banken för att göra ärenden utan man använder mobiltelefonen eller surfplattan för att betala räkningar, handla på börsen eller betala för varor och tjänster som man köper. Det många inte tänker på är att man då lämnar ut information om sig själv, sina konton och sin ekonomiska situation till alla som vet hur man hackar ett konto eller kapar en identitet. Det är många människor som fått sin identitet stulen och sina konton tömda. Eller så har personuppgifter använts för att ta stora lån eller teckna avtal och abonnemang utan att personen vet om det. Att som egen företagare bli utsatt för hackare eller id kapning kan vara förödande för företaget och resultera i konkurs i värsta fall. Många kallar det för okunskap, att människor inte vet eller förstår hur känsligt det är att lämna ut personlig information på det sätt som man idag gör.

Är vi för naiva?
Vi litar oftast blint på våra medmänniskor och vi väljer i regel att tro gott om alla som vi möter. När någon kliver in på ditt jobb med en kostym och snabbt visar upp ett passerkort så tror vi att den personen är den de utger sig för att vara. När en bekant skickar en länk på sociala medier så klickar vi på den för vi litar på våra vänner. Tanken slår oss aldrig att vår väns identitet kan ha blivit kapad och att länken jag klickar på gör så att det händer även mig.

Virusskydd och brandväggar
Att skydda sin dator, surfplatta och mobiltelefon med virusskydd och brandväggar är ett bra och enkelt sätt att skydda sig mot kriminalitet på nätet. Det är nog inte många människor som vet om de ens har ett skydd i telefonen och surfplattan. Man glömmer att det är en liten dator som kräver samma skydd som den stationära eller laptopen. Det är extra viktigt med tanke på de många olika betalsystemen för mobiltelefoner som blir allt mer vanliga. Program som gör det möjligt att skicka stora summor pengar med hjälp av mobilt bank id till andra telefonnummer. Många försäkringsbolagen har idag som standard i hemförsäkringen, en försäkring som täcker vid id stöld. Det visar tydligt på hur vanligt det är och hur stora konsekvenser det kan få.

Det är ändå den mänskliga faktorn som är det största problemet. Vi är godtrogna av naturen och de flesta av oss lever i tron att det kommer aldrig hända oss själva utan det drabbar bara andra. Om alla hade varit mer försiktig med den information som vi lämnar ut om oss på internet så hade det blivit svårare för hackarna att lyckas. Men idag är det inte bara identiteter som blir stulna, hela serverhallar och nätverk kan bli kapade bara genom att någon med ett falskt passerkort säger sig vara behörig. Det finns också ligor som genom att ta över hemsidor och statliga register kan utöva utpressning och kräva ersättning för att inte lämna ut känslig informationen om till exempel medborgare med skyddad identitet.